Zmienność wartości organizacyjnych w cyklu życia przedsiębiorstwa - Głuszek, Ewa (Changeability of organizational values in life cycle of an enterprise, 2011)
Przedsiębiorstwa w procesie swego rozwoju muszą pokonywać wiele barier, których przezwyciężenie wymaga podjęcia niezbędnych zmian w strategii, metodach, procesach, systemach, strukturze czy stylu kierowania. Zmiana staje się gwarantem przeżycia i wzrostu w nieustannie zmieniającym się otoczeniu. Nie wszystkie jednak aspekty funkcjonowania przedsiębiorstwa powinny podlegać zmianom. Badania nad czynnikami długowieczności firm dowodzą, że źródłem ich żywotności i sukcesu jest nadrzędna ideologia, wartości, które są trwałe i niezmienne przez wszystkie lata ich funkcjonowania. Nie wszystkie jednak kategorie wartości organizacyjnych powinny pozostawać niezmienne, są wśród nich takie, które można i należy dostosowywać do zmieniających się uwarunkowań zewnętrznych i wewnętrznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 85-95
Keywords: wartość; kultura organizacyjna; rozwój organizacji; zmiana; values; organizational life cycle; corporate; culture; change