Założenia dotyczące controllingu personalnego w firmie produkcyjnej - Głowicki, Piotr; Lotz, Sebastian (Principles of personal controlling in a production organization, 2011)
Artykuł zawiera charakterystykę podstawowych założeń dotyczących controllingu personalnego oraz narzędzi i procesów controllingu personalnego w wybranej firmie produkcyjnej. W artykule zawarto podstawowe informacje na temat analizowanej organizacji, konieczne wykładnie controllingowe na tle współczesnych opracowań teoretycznych, charakterystykę procesów kontrolingowych oraz obszary zastosowania narzędzi controllingowych w wybranej firmie. Ponadto opisano cele controllingu personalnego, jak również wskazano na potencjalne korzyści wynikające z implementacji opisywanych narzędzi controllingowych. Istotną wartością publikacji jest praktyczne odniesienie teorii controllingowych do potrzeb firmy produkcyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 77-84
Keywords: controlling; controlling personalny; system zarządzania; procesy controllingowe; narzędzia controllingowe; personal controlling; personal controlling elements