Czas w procesie identyfikacji szans rozwojowych: wpływ otoczenia - Gabryś, Bartłomiej J. (Time in opportunity recognition process: influence of environment, 2011)
Uwarunkowania otoczenia to ważki i jednocześnie często obecny element w badaniach empirycznych dotyczących przedsiębiorczego rozwoju. Na potrzeby artykułu zakłada się, że różne zmienne związane z uwarunkowaniami otoczenia wpływają na przedsiębiorczy rozwój organizacji w różnych jego ostatecznych efektach czy postaciach. Kanwę artykułu stanowi model turbulencji otoczenia H.I. Ansoffa, zakładający, iż najistotniejszymi uwarunkowaniami otoczenia organizacji są: (1) obfitość, (2) złożoność, (3) dynamika oraz (4) siła oddziaływania. Celem przeprowadzonych badań empirycznych jest wskazanie kierunku oraz siły oddziaływania między łagodzeniem sprzeczności czasu a wymiarami otoczenia na drodze rozwoju organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 70-76
Keywords: otoczenie organizacji; sprzeczności czasu; rozwój organizacji; organizational environment; time contradictions; organization's growth