Dojrzałość projektowa jako mechanizm identyfikacji przyczyn sukcesów i porażek w zarządzaniu projektami - Dolata, Magdalena (Project maturity as a mechanism of identification of origins of success and failures in the project management, 2011)
Celem artykułu jest omówienie dojrzałości projektowej jako zdolności organizacji do zrozumienia przyczyn sukcesów i porażek w zarządzaniu projektami. Punktem wyjścia uczyniono przedstawienie charakterystyki dojrzałości projektowej organizacji i wybranych jej modeli, co pozwoliło w dalszej części artykułu na sformułowanie wniosku, że organizacje, które doskonale opanują zarządzanie projektami, działają znacznie sprawniej, potrafią radzić sobie ze zmianami i zrozumieć przyczyny swoich sukcesów oraz porażek, a w konsekwencji wykorzystywać je dla własnej korzyści, jaką jest rozwój organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 62-69
Keywords: zarządzanie projektami; dojrzałość projektowa organizacji; rozwój organizacji; project maturity; project management; organisational development