Strukturalne przesłanki rozwoju kapitału społecznego wirtualnych wspólnot działań - Bendkowski, Jacek (Structural premises of social capital development in virtual communities of practice, 2011)
Sukces w globalnej gospodarce sieciowej jest uzależniony od umiejętności kierowania procesami kreowania i dyfuzji wiedzy w przestrzeni wirtualnej. W artykule zanalizowano zależności pomiędzy strukturą, kapitałem społecznym oraz procesami tworzenia i dzielenia się wiedzą w wirtualnej wspólnocie działań (sieci wiedzy). Ponadto zidentyfikowano strukturalne determinanty rozwoju jej kapitału społecznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 29-36
Keywords: wirtualne wspólnoty działań; kapitał społeczny; struktura społeczna; tworzenie i dyfuzja wiedzy; sieć społeczna; virtual communities of practice; social capital; creation and diffusion pf knowladge