Cechy fizyczne jaj głuszców (Tetrao urogallus L.) w powiązaniu z rozwojem zarodkowym i okresem rozrodczym - Rosenberger, Joanna (Physical characterisctics of Capercaillie (Tetrao urogallus L.) eggs in relation with embryonic development and breeding period, 2019)
Celem prowadzonych badań było poznanie cech fizycznych jaj głuszców oraz określenie zależności między wybranymi cechami skorupy (wymiarami i kształtem jaj, pigmentacją, plamkowaniem), a jej grubością i wytrzymałością. Określono wielkości zmian wybranych cech skorup w zależności od terminu zniesienia jaja w okresie rozrodczym, a także podczas rozwoju zarodka.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: głuszec; jaja; właściwości skorupy; pigmentacja jaj