Wykluczenie finansowe jako przejaw nierówności społecznych - Solarz, Małgorzata (Social exclusion as the new manifestation of social inequality, 2011)
Nierówności społeczne są immanentnym elementem rozwoju ludzkości na całym świecie. Stwarzają znacząco odmienne, aktualne i przyszłe perspektywy życia oraz działalności ludzi. Współcześnie zwrócono uwagę na nowy rodzaj nierówności, który kreuje świat finansów, a mianowicie nierówność w dostępie do niezbędnych produktów i usług bankowych w odpowiedniej formie. Wykluczenie finansowe, bo o nim mowa, niesie z sobą wiele zagrożeń i godzi w jedną z podstawowych równości międzyludzkich, jaką jest równość szans
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 76-89
Keywords: bankowość; wykluczenie finansowe; równość; nierówności społeczne; banking; financial exclusion; equality; social inequalities