Wpływ monotoniczności zmian zysków spółek na ich wycenę giełdową - Welc, Jacek (Impact of monotonic changes of corporate earnings on stocks’ market valuation, 2011)
Rynki kapitałowe cenią stabilność i wzrost, co oznacza, że spółki wykazujące stabilnie i trwale rosnące zyski są przeciętnie wyceniane wyżej niż firmy notujące trwałe spadki zysków. W związku z tym w wycenie spółek wykazujących trwałe wzrosty/spadki zysków dostrzegalna jest premia/dyskonto, odzwierciedlająca przekonanie rynku o prawdopodobnej kontynuacji dotychczasowego wzrostu/spadku zysków. Zaprezentowana w artykule analiza empiryczna wykazała, że na koniec marca 2010 r. polskie spółki wykazujące monotoniczne tendencje spadkowe zysków operacyjnych w latach 2006-2009 notowane były z przeciętnym dyskontem wynoszącym 5,1%, natomiast spółki wykazujące monotoniczne trendy wzrostowe zysków notowane były z przeciętną premią równą 16,9%
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 68-75
Keywords: wycena firm; prognozowanie zysków; stabilność zysków; dyskonta i premie w wycenie; company valuation; earnings forecasting; earnings stability; discounts and premiums in valuation