Wycena aktywów w jednostkach budżetowych - Rudnicka, Bożena (Valuation of fixed assets and receivables in budgetary units, 2011)
Celem artykułu jest ocena, jak zasady rachunkowości, do których stosowania zobowiązane są jednostki budżetowe, wpływają na jakość informacji o ich majątku. Aby ten cel zrealizować, analizie poddano obowiązujące obecnie jednostki budżetowe zasady rachunkowości, dotyczące przede wszystkim wyceny środków trwałych i należności. Jak wynika z przeprowadzonych badań, jednostki budżetowe – sporządzając bilans zgodnie z obowiązującymi zasadami – prezentują w nim wartość środków trwałych znacznie odbiegającą od ich rzeczywistej wartości. Po nowelizacji szczególnych zasad rachunkowości jednostki budżetowe mają od 2008 r. obowiązek tworzenia odpisów aktualizujących należności wątpliwe, co nareszcie pozwoli urealnić ich wartość wykazywaną w bilansach jednostek
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 45-52
Keywords: jednostka budżetowa; zasady wyceny środków trwałych; zasady wyceny należności; budgetary units; principles of fixed assets valuation; principles of accounts receivables valuation