Ocena działalności gminnych i powiatowych funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej w kontekście ich likwidacji - Bartniczak, Bartosz (The assessment of district and poviat funds of environmental protection and water management in the context of their liquidation, 2011)
Funkcjonujący w Polsce do końca 2009 r. system funduszy celowych ochrony środowiska i gospodarki wodnej obejmował Narodowy Fundusz, fundusze wojewódzkie, powiatowe oraz gminne. Z dniem 1 stycznia 2010 r. likwidacji uległy fundusze gminne i powiatowe, a zadania przez nie dofinansowywane stały się zadaniami bezpośrednio dofinansowanymi z budżetu gminy lub powiatu. Celem artykułu jest ukazanie, jaką rolę w finansowaniu ochrony środowiska i gospodarki wodnej w Polsce odgrywały fundusze gminne i powiatowe oraz jakie konsekwencje będzie miała ich likwidacja dla systemu finansowania ochrony środowiska w Polsce
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 34-44
Keywords: finanse publiczne; ochrona środowiska; fundusz celowy; gminne fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej; powiatowe fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej; public funds; earmarked fund; district funds of environment protection and water management; poviat funds of environment protection and water management