Zmiana miejsca rezydencji do celów podatkowych i jej wpływ na konkurencyjność niewielkich terytoriów – na przykładzie Andory i Monako - Brodzka, Alicja (The change of the residence for tax purposes and its influence on competitiveness of small states – on the example of Andorra and Monaco, 2011)
Zmiana miejsca zamieszkania do celów podatkowych jest jednym z instrumentów wykorzystywanych w procesie optymalizacji fiskalnej osób fizycznych. W celu uniknięcia obowiązku podatkowego w państwie zamieszkania o wysokich obciążeniach podatkowych osoby uzyskujące dochód w kilku krajach mogą dokonać tzw. przeniesienia ośrodka interesów życiowych. Rozwiązanie to przez lata było wykorzystywane tylko przez niewielką grupę najbogatszych osób. Ostatnie lata postępującej globalizacji i gwałtownej poprawy możliwości komunikacyjnych przyniosły wzrost popularności tego instrumentu. Artykuł przybliża tematykę zmiany miejsca rezydencji do celów podatkowych, a także analizuje wpływ tego zjawiska na pozycję konkurencyjną Andory i Monako – dwóch księstw, które w swych systemach podatkowych przewidziały rozwiązania atrakcyjne dla zamożnych Europejczyków
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 24-32
Keywords: rezydencja podatkowa; optymalizacja podatkowa; zmiana ośrodka interesów życiowych; tax residence; tax optimization; change of place of vital interest