Przyznawanie, obrót i umarzanie praw majątkowych ze świadectw pochodzenia „Zielonej Energii” w świetle regulacji podatkowych - Kamieniecka, Małgorzata (Granting, turnover and redemption of property rights from the certificates of “green energy” origin in the light of tax regulations, 2011)
Artykuł został poświęcony prawom majątkowym ze świadectw pochodzenia energii elektrycznej z odnawialnych źródeł, m.in. wiatru, wody, słońca. Skupiono się przede wszystkim na polskich wymaganiach prawnych, głównie prawa energetycznego oraz podatkowego, dotyczących zielonych certyfikatów. Uwzględniono obecnie obowiązujące przepisy prawa, w tym ustawy o rachunkowości, stanowiska Krajowego Komitetu Rachunkowości oraz, przede wszystkim, ustawy o podatku dochodowym i VAT
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 13-23
Keywords: podatek dochodowy; prawa majątkowe; energia odnawialna; income tax; property rights; renewable energy