Domy dawnej służby folwarcznej i ich znaczenie w kreowaniu wizerunku wsi południowej Wielkopolski - Gubańska, Renata (Former farm servants’ houses and their meaningin creating the image of southern Great Poland village, 2019)
W niniejszej pracy podjęto się kilku zadań. Pierwszym z nich było udokumentowanie istniejących domów poprzez wykonanie dokumentacji inwentaryzacyjnej i fotograficznej. Najobszerniejszym zagadnieniem w swoim zakresie było usystematyzowanie wybranej grupy obiektów. Wyodrębniono następujące zagadnienia badawcze: lokalizację w układzie planistycznym miejscowości, rozplanowanie funkcjonalno-przestrzenne wnętrz badanego obiektu, zastosowane rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe oraz opracowanie detalu architektonicznego.
Monografie CCXVII
Keywords: domy pracownicze; folwarki; majątek ziemski; Wielkopolska