Współzależność pomiędzy użytkowością rozpłodową a stopniem otłuszczenia i umięśnienia loszek różnych ras ocenianych przyżyciowo - Środoń, Sebastian Andrzej (The relationships between reproductive performance and the level of fatness and musculature of the gilts with different genotypes in vivo evaluated, 2019)
Celem pracy było określenie stopnia otłuszczenia i umięśnienia loszek różnych ras na podstawie wizualno-dotykowej oceny kondycji BCS oraz pomiarów przyżyciowych: ultradźwiękowych przy pomocy skanera PIGLOG 105 i ultrasonograficznych z użyciem aparatu Aloka SSD-500 oraz zdefiniowanie współzależności pomiędzy stopniem otłuszczenia i umięśnienia badanych loszek, a ich użytkowością rozpłodową.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: użytkowość rozpłodowa; loszki; lochy; ocena przyżyciowa; otłuszczenie; umięśnienie