Wykorzystanie informacji pochodzących ze sprawozdawczości finansowej do wykrywania objawów zagrożeń finansowych w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa - Tokarski, Andrzej (Using information coming from financial accountancy for finding symptoms of financial risk within enterprise functioning, 2011)
Sprawozdania finansowe są końcowym produktem procesu przetwarzania informacji w systemie rachunkowości. Zakres sprawozdania finansowego jest określony w ustawie o rachunkowości. Wzory poszczególnych elementów sprawozdania finansowego są dostosowane do specyfiki jednostek zobowiązanych do prowadzenia ksiąg rachunkowych. Sprawozdanie finansowe przedsiębiorstw jest głównym źródłem informacji gospodarczej we współczesnym świecie
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 113-121
Keywords: sprawozdanie finansowe; sprawozdanie zarządu; objawy zagrożenia finansowego; upadłość; bankructwo