Rachunek kosztów pracy właściciela w rachunku ekonomicznym małej firmy - Szot-Gabryś, Teresa (The owner labour cost accounting in the cost and profit analysis of a small firm, 2011)
Metodologia pomiaru zysku ekonomicznego w małych firmach, w których nie prowadzi się pełnego systemu rachunkowości, jest ważnym problemem teoretycznym i praktycznym. Bez wiedzy o poziomie zysku przedsiębiorca nie ma możliwości podejmowania świadomych decyzji o wysokości poboru środków pieniężnych z firmy na cele prywatne bez uszczuplania jej kapitału. W artykule prezentuje się metodologię wyceny kosztów pracy właściciela na rzecz własnej firmy oraz koncepcję ujęcia tych kosztów w rachunku ekonomicznym firmy. Uwzględnienie kosztów pracy właściciela jest niezbędne dla miarodajnego pomiaru zysku ekonomicznego wypracowanego w małej firmie
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 105-112
Keywords: mała firma; koszty pracy właściciela; zysk ekonomiczny