Informacje o kosztach w sprawozdawczości finansowej jednostek gospodarczych - Ronek, Henryk (Information on costs in financial reporting of enterprises, 2011)
Artykuł ukazuje, czym są informacje o kosztach (informacje kosztowe) i w jaki sposób dochodzi do ich pozyskiwania. W tym zakresie istotną rolę odgrywa sprawozdawczość finansowa opracowywana na podstawie prowadzonych ksiąg rachunkowych, w tym kont kosztowych. Natomiast informacje kosztowe są efektem przetwarzania danych, którym zajmuje się systematyczny rachunek kosztów. Informacje muszą być tak zebrane i zaprezentowane, aby spełniały warunki normatywne, którym podlega rachunkowość finansowa. Przede wszystkim muszą uwzględnić przepisy prawa bilansowego, ale również prawa podatkowego, prawa o statystyce państwowej itp.
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 87-95
Keywords: sprawozdawczość finansowa; informacje kosztowe; rachunek kosztów