Sprawozdawczy rachunek kosztów jednostek badawczo-rozwojowych jako źródło informacji zarządczej - Nóżka, Agnieszka (Cost accounting in Research and Development units as the source of management information, 2011)
Nowe uwarunkowania funkcjonowania jednostek badawczo-rozwojowych wymagają unowocześnienia sposobu zarządzania tymi jednostkami i wprowadzenia rachunku ekonomicznego. Skuteczność zarządzania uzależniona jest od jakości informacji, na której opiera się podejmowanie decyzji. Wśród tych informacji ważne miejsce zajmuje informacja o kosztach, stąd wskazuje się na zasadniczą rolę rachunku kosztów w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa. Tematyka artykułu skupia się na analizie i ocenie sprawozdawczego rachunku kosztów wybranych jednostek badawczo-rozwojowych województwa lubelskiego jako źródła informacji przydatnych do zarządzania. Wskazano na jego ograniczenia oraz niezbędne kierunki zmian, jakie pozwolą go udoskonalić, czyniąc z rachunku kosztów tych jednostek skuteczny instrument wspomagający zarządzanie
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 77-86
Keywords: rachunek kosztów; sprawozdawczy (systematyczny) rachunek kosztów; jednostki badawczo-rozwojowe