Syntetyczna ocena ryzyka działalności przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych - Narkiewicz, Janusz (Synthetic enterprise risk assessment on the basis of financial statements, 2011)
Działalność gospodarcza każdego przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej związana jest z ryzykiem. Spośród wielu rodzajów ryzyka wyróżnianych w literaturze przedmiotu autor za najbardziej istotne uznał takie jego kategorie, jak: ryzyko operacyjne, finanso-we, rentowności, płynności i bankructwa. Jednym z podstawowych źródeł informacji o ryzyku przedsiębiorstwa, zwłaszcza dla podmiotów funkcjonujących w jego otoczeniu, są obligatoryjne sprawozdania finansowe, a szczególnie: bilans, rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych i informacja dodatkowa. Celem artykułu o charakterze teoretyczno-metodycznym było więc zaprezentowanie możliwości zidentyfikowania różnych rodzajów ryzyka (a w zasadzie jego symptomów) w ramach tzw. wstępnej analizy (czytania) podstawowych sprawozdań finansowych przedsiębiorstwa
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 60-76
Keywords: sprawozdanie finansowe; ryzyko działalności przedsiębiorstwa; ryzyko operacyjne i finansowe; analiza bilansu; rentowność i płynność finansowa