Sprawozdawczość finansowa a oczekiwania interesariuszy - Janik, Wiesław (Financial reporting and shareholders’ expectations, 2011)
Przez pryzmat informacji sprawozdawczej dokonuje się oceny efektywności zarządzania przedsiębiorstwem. Duży wpływ na tę ocenę wywiera polityka rachunkowości prowadzona przez jednostkę gospodarczą. Wiele alternatywnych rozwiązań zawartych w ustawie o rachunkowości utrudnia ocenę i analizę porównawczą różnych przedsiębiorstw. Pojawiają się propozycje rozbudowy sprawozdawczości finansowej. Ze względu na potrzeby informacyjne potencjalnych odbiorców oraz ich możliwości pozyskania informacji uzupełniającej wskazana jest dalsza standaryzacja sprawozdawczości finansowej oraz uzupełnienie jej o informację pozafinansową (np. o kapitale intelektualnym)
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 40-49
Keywords: sprawozdawczość finansowa; interesariusze; menedżerowie; standardy rachunkowości; metody wyceny