Zmiany w raportowaniu i komunikowaniu z interesariuszami organizacji gospodarczej a społeczna odpowiedzialność - Iwasieczko, Beata (Changes in reporting and communicating with stakeholders of an economic organization versus Corporate Social Responsibility, 2011)
Kryzys finansowy powoduje zmiany w rachunkowości – jako podstawowym systemie informacyjnym każdej organizacji gospodarczej – odnośnie do wymagań dotyczących jakości informacji sprawozdawczej, co jest związane ze stosowaniem m.in. standardów ładu korporacyjnego. Większa przejrzystość informacyjna dotycząca działania organizacji gospodarczych wpływa na prowadzoną przez te organizacje politykę informacyjną, w tym stosowanie zasad społecznej odpowiedzialności w celu zwiększenia zaufania na rynku. Jest to zdeterminowane tendencjami w ładzie korporacyjnym i implikuje zmiany sposobu komunikacji z interesariuszami organizacji gospodarczej (np. spółki giełdowej)
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 3(8), s. 32-39
Keywords: ład korporacyjny; rachunkowość; odpowiedzialnośc społeczna