Możliwości minimalizacji ryzyka kredytowego poprzez współpracę biura informacji kredytowej - Wróbel, Marcin (The influence of the institution of credit bureau on the credit risk minimization in a commercial bank, 2011)
Celem niniejszej pracy jest wskazanie relacji i powiązań pomiędzy wysokością ryzyka kredytowego banku uniwersalnego a stopniem współpracy tej instytucji z nową na naszym rynku finansowym organizacją – z Biurem Informacji Kredytowej. Autor przedstawił istotę i podstawowe schematy funkcjonowania instytucji Biura Informacji Kredytowej. Druga część artykułu zawiera propozycje wykorzystania przez uczestników rynków finansowych oceny punktowej klienta sporządzanej przez BIK oraz ograniczenia i trudności związane z wykorzystaniem danych pochodzących z baz Biura Informacji Kredytowej. Dominującą perspektywą analizy jest kontekst ryzyka związanego z działaniami banków na rynkach kredytów. Instytucja BIK w sposób znaczny zmniejsza poziom takiego ryzyka i tym samym może wpłynąć na zwiększenie efektywności ich funkcjonowania, np. banków uniwersalnych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 120-130
Keywords: bankowość uniwersalna; bankowość komercyjna; ryzyko kredytowe; universal banking; commercial banking; credit risk