Katastrofy naturalne i finansowanie przeciwdziałania ich skutkom w powiecie lubańskim - Piepiora, Zbigniew (Natural disasters and financing the counteraction of their results in Lubań county, 2011)
W niniejszym artykule przybliżono problematykę finansowania przeciwdziałania skutkom katastrof naturalnych. Wydatkowanie środków na bezpieczeństwo publiczne, ochronę przeciwpożarową i ochronę zdrowia oraz promesy pozwala minimalizować skutki wystąpienia tego typu zjawisk. Środki przeznaczone są na planowanie przestrzenne, zarządzanie kryzysowe i promesy na odbudowę. Autor prezentuje powyższe zagadnienia na przykładzie powiatu lubańskiego
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 97-109
Keywords: katastrofa naturalna; finansowanie; skutki; przeciwdziałanie; powiat lubański; natural disaster; funding; consequences; preparedness; lubanski county