Rola banków w świecie pieniądza niematerialnego - Koleśnik, Jan (The role of banks in the world of intangible money, 2011)
W artykule przedstawiona została rola banków we współczesnym świecie pieniądza niematerialnego z uwzględnieniem elektronicznych instrumentów płatniczych wydawanych przez banki. Wskazane zostało, że szczególna rola banków wynika z faktu, iż mają one największe, w porównaniu z innymi pośrednikami finansowymi, możliwości minimalizowania niekorzystnego wpływu zjawiska asymetrii informacji. Banki odgrywają przy tym także kluczową rolę w rozwoju niematerialnych form pieniądza, i to zarówno pieniądza bezgotówkowego, jak i pieniądza elektronicznego. Udział w tym procesie nie powinien spowodować jednak zmiany zasadniczej roli banków, aczkolwiek może prowadzić on do postrzegania banku jako instytucji w głównej mierze odpowiedzialnej za powstawanie i rozwój nowych form pieniądza
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 51-62
Keywords: formy pieniądza; elektroniczny instrument płatniczy; bankowość elektroniczna; types of money; electronic payment instrument; electronic banking