Anomalie czasowe jako przejaw nieefektywności rynku kapitałowego w Polsce - Kalinowski, Marcin (Time anomalies as an exemplification of capital market inefficiency in Poland, 2011)
Celem pracy jest weryfikacja hipotezy efektywności rynku przez analizę anomalii czasowych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Badanie dotyczy indeksów spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie i przeprowadzone będzie w odniesieniu do różnych warunków rynkowych występujących w latach 2003-2009. W związku z tym, że okres badania obejmuje okres zarówno dobrej koniunktury – hossy (I 2003-X 2007), jak i dekoniunktury – bessy (XI 2007-III 2009) na badanym rynku okres badania podzielono na dwa podokresy, wykonując oddzielne badania. Istotność różnic średnich zmian potwierdzano za pomocą testów parametrycznych istotności różnic średnich (t-Studenta) oraz testów nieparametrycznych (test U Manna-Whitneya)
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 36-50
Keywords: efektywność; rynek kapitałowy; anomalie czasowe; effectivity; capital market; time anomalies