Zastosowanie fotogrametrii jednoobrazowej w precyzyjnych pomiarach 3D wzajemnego położenia elementów monitorowanego obiektu - Gołuch, Piotr (Application of mono-photogrammetry in precise 3D measurements of of the relative positions of the monitored object's elements, 2019)
Zaprezentowany w pracy problem badawczy związany jest z wykorzystaniem fotogrametrycznych metod pomiarów (w szczególności fotogrametrii jednoobrazowej) do określenia stanu geometrycznego obiektów inżynierskich, obiektów przyrody nieożywionej lub do wyznaczenia wielkości geometrycznych w przemysłowych pomiarach maszynowych. Przedstawione w publikacji treści są efektem prowadzonych przez autora wieloletnich prac badawczo-doświadczalnych dotyczących zastosowania metod fotogrametrycznych do realizacji zadań pomiarowych wymagających najwyższej precyzji
Monografie CCXX
Keywords: naziemna fotogrametria jednoobrazowa; pomiar przemieszczeń; tarcza pomiarowa; transformacje 3D