Wpływ Splitów na płynność akcji spółek notowanych w alternatywnym systemie obrotu NewConnet - Hamernik, Nina; Krawczyk, Rafał (Impact of splits on market liquidity of shares listed on NewConnect – the alternative trading system, 2011)
Split jest techniczną operacją, która skutkuje wzrostem liczby akcji będących w obrocie. Na rynku NewConnect można zauważyć wzrost zainteresowania operacją podziału akcji. Celem niniejszego artykułu jest próba określenia związków pomiędzy operacją podziału akcji a jego wpływem na płynność obrotu tych akcji. Przedmiotem badania jest rynek NewConnect. Pierwsza część pracy poświęcona jest aspektom teoretycznym, takim jak: pojęcie splitu, regulacje prawne, procedura przeprowadzania splitu. W drugiej części zaprezentowane są obliczenia pokazujące miary płynności przed przeprowadzeniem i po przeprowadzeniu podziału akcji
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 4 (9), s. 22-35
Keywords: split; płynność; NewConnect; liquidity