Ocena wpływu krzemu oraz retardantu na jakość i trwałość pozbiorczą wyżlinu większego (Antirrhinum majus L.) i molucelli gładkiej (Moluccella laevis L.) - Pawlikowska, Anna (Evaluation of the influence of silicon and retardant on the quality and post-harvest life of snapdragon (Antirrhinum majus L.) and Bells of Ireland (Moluccella laevis L.), 2019)
Molucella gładka Moluccella laevis L. i wyżlin większy Antirrhinum majus ’Crimson’ należą do roślin jednorocznych, które tworzą długie, efektowne i oryginalne kwiatostany. Jako cel podstawowy badań przyjęto ocenę wpływu krzemu oraz krzemu i retardantu (daminozyd) na trwałość pozbiorczą wymienionych gatunków.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: daminozyd; sztywność pędów; stan odżywienia; formy Si; dolistna aplikacja