Niezrealizowany projekt przebudowy zamku Gryf autorstwa Valentina von Saebisch - Świdrak, Marek (The unexecuted 17th century architectural design for remodeling of the Gryf castle (Greiffenstein) by Valentin von Saebisch, 2019)
W artykule omówiono nieznany dotychczas rysunek autorstwa Valentina von Saebisch odnoszący się do zamku Gryf. Choć rysunek nie jest datowany, to z pewnością powstał na krótko przed wybuchem wojny 30-letniej, dzięki czemu stanowi niezwykle cenne źródło wiedzy o przedmiotowej rezydencji. Rysunek ma podwójny charakter – zawiera szczegółową inwentaryzację zastanego wyglądu zamku, a także przedstawia proponowaną wizję jego przebudowy. Korzystając z inwentaryzacji, autor artykułu koryguje dotychczasowe tezy dotyczące wyglądu zamku na początku XVII w. Ponadto tekst omawia zaproponowaną przebudowę w kontekście współczesnej jej architektury rezydencjonalnej na Śląsku, mecenatu Schaffgotschów, a także twórczości Valentina von Saebisch.
Architectus : Pismo Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, 2019, nr 1 (57), s. 79-94
Keywords: architektura; czasopisma; architektura nowożytna; architektura rezydencjonalna; fortyfikacje; Valentin von Saebisch; rysunek; projekt architektoniczny