Wybrane założenia estetyczne minimalizmu architektonicznego - Omieciński, Tomasz (Selected aesthetic assumptions of architectural minimalism, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest analiza wybranych założeń estetycznych minimalizmu architektonicznego. Pierwsza część tekstu przybliża historię ruchów upraszczających i uniwersalizujących w sztuce, szczególnie w architekturze. Druga część omawia kolejno pięć najbardziej wyrazistych zabiegów stosowanych przez architektów minimalistycznych do osiągnięcia piękna w budowlach.
Architectus : Pismo Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, 2018, nr 3 (55), s. 67-82
Keywords: architektura; czasopisma; piękno; estetyka; minimalizm