Zastosowanie algorytmów optymalizacyjnych w badaniach nad wczesnośredniowieczną urbanistyką na przykładzie Placu Targowego w Abû Mînâ (Egipt) - Kościuk, Jacek; Cichocka, Judyta (The use of optimization algorithms in research on early medieval urban planning – the case of the Market Place in Abû Mînâ (Egypt), 2018)
Artykuł proponuje zastosowanie algorytmów optymalizacyjnych w badaniach organicznego rozwoju wczesnośredniowiecznej osady w Abû Mînâ (Egipt). Na podstawie zrekonstruowanej liczby mieszkańców w poszczególnych zespołach zabudowy zaproponowano trzy hipotezy dotyczące ich interakcji z zespołem sklepów i warsztatów, który powstał w specyficznej lokalizacji. Wyniki analizy rzucają nowe światło na ostatnią fazę rozwoju Abû Mînâ
Architectus : Pismo Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej, 2018, nr 1 (53), s. 3-20
Keywords: architektura; czasopisma; Abû Mînâ; Egipt; wczesne średniowiecze; organiczny rozwój osadnictwa; algorytm optymalizacyjny