Określenie możliwości obniżenia zasolenia gleb przydrożnych z wykorzystaniem materiałów mineralnych i organicznych - Łuczak, Katarzyna (Determination of the possibility of reducing the salinity of roadside soils with the use of mineral and organic materials, 2019)
W pracy przedstawiono wyniki przeprowadzonych badań polegających na wykorzystaniu włókna kokosowego, zrębek topolowych oraz piasku drobnego i żwiru średniego do redukcji ilości soli łatwo rozpuszczalnych dostających się do środowiska glebowego w wyniku zimowego utrzymania dróg.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: rędziny; sole łatwo rozpuszczalne; włókno kokosowe; zrębki topolowe; redukcja zasolenia