Analiza jakości wybranych systemów e-learningowych za pomocą wielokryterialnej metody analitycznego procesu decyzyjnego AHP - Stecyk, Adam (The multi-criteria analytic hierarchy process (AHP) for quality analysis of selected e-learning systems, 2018)
Celem artykułu jest prezentacja raportu z najnowszych badań przeprowadzonych na Wydziale Zarządzania i Ekonomiki Usług (Uniwersytet Szczeciński) na temat analizy poziomu jakości systemów e-learningowych (LAMS i MOODLE). Analizę oparto na wielokryterialnej metodzie analitycznego procesu hierarchicznego (AHP), narzędziu służącemu do określania głównych kryteriów jakości systemów e-learningowych. Przez hierarchiczne uporządkowanie problemu możliwe jest lepsze zrozumienie poziomu jakości, kryteriów, jakie należy zastosować, a także alternatywnych rozwiązań, które należy poddać ewaluacji. Proponowaną koncepcję badawczą można wykorzystać do analizy problemów nauczania elektronicznego, takich jak jakość systemów nauczania i platform e-learning, tryby nauczania czy jakość usług. Zakładając odpowiedni (najlepszy opis charakteru edukacji i jakości) dobór cech opisowych i przekształcenie ich w realne determinanty, koncepcja AHP może być wykorzystana do poprawy decyzji dotyczących zagadnień jakości w szkolnictwie wyższym
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 3 (49), s. 78-88
Keywords: AHP; e-learning; jakość; szkolnictwo wyższe; edukacja; quality; higher education; education