Propozycja procedury badania użyteczności witryn internetowych - Dudycz, Helena; Krawiec, Łukasz (Proposal of the procedure of website usability evaluation, 2018)
Bardzo ważnym aspektem działalności współczesnych witryn internetowych jest ich użyteczność. Dzięki nowoczesnym, ciągle rozwijającym się technologiom możliwe jest tworzenie serwisów przyjaznych każdemu użytkownikowi. Użyteczność witryn internetowych może być rozważana w odniesieniu do ich funkcjonalności, czytelności i dostępności. Jest wiele metod oraz narzędzi, które można wykorzystać do badania użyteczności witryn internetowych. Zastosowanie jednej z nich nie daje pełnego obrazu jakości analizowanej strony. Wykorzystanie wszystkich, ze względu na ich liczbę i różnorodność, nie jest opłacalne; jest wręcz niemożliwe. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie propozycji procedury badania użyteczności witryn internetowych z użyciem metod, które najlepiej pozwalają przeprowadzić ich ocenę. Uzyskane wyniki uzupełniają się, tworząc spójną ocenę użyteczności badanej witryny internetowej, dając zarazem wskazówki do jej poprawy
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 3 (49), s. 65-77
Keywords: użyteczność; dostępność; badanie użyteczności; metody badania użyteczności; witryny internetowe; strona WWW; web usability; web accessibility; usability evaluation; usability evaluation methods; website; web page