Cyfrowa transformacja przestrzeni organizacyjnej sportu - Cieśliński, Wojciech; Głowicki, Piotr; Idzikowski, Wojciech; Perechuda, Igor (Digital transformation of sport organizational space, 2018)
W artykule opisano system informatyczny wdrożony w Klubie Sportowym AZS-AWF Wrocław jako element mobilnej platformy komunikowania się między interesariuszami klubu sportowego. Implementacja systemu oraz użytkowanie odbywa się przez stronę internetową KS AZS-AWF Wrocław. System wykorzystywany jest przez zawodników, kadrę trenerską oraz działaczy klubu (www.e-azs.pl). W artykule opisano metodykę postępowania projektowego związaną z wytworzeniem, testowaniem oraz walidacją prototypu systemu Pe-AZS. Przedmiotem analiz jest transformacja cyfrowa klubów sportowych z perspektywy teorii przestrzeni organizacyjnej. Punktem wyjścia do prowadzonych badań oraz formułowania ostatecznych wniosków była także orientacja podejścia myślenia projektowego, które w konsekwencji pozwoliło na wypracowanie pożądanych rozwiązań informatyczno- komunikacyjnych dla dedykowanej platformy wspomagającej skuteczność w zarządzaniu całą organizacją sportową
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 3 (49), s. 38-49
Keywords: ICT; platforma komunikacyjna; klub sportowy; metodyka projektowania; transformacja cyfrowa; przestrzeń organizacyjna; communication platform; sports club; projects methodology; design thinking; organizational space