Źródła informacji prawnej w polskich przedsiębiorstwach - Chomiak-Orsa, Iwona; Krajewski, Maciej; Golusińska, Katarzyna (Sources of legal information in Polish enterprises, 2018)
Funkcjonowanie podmiotów organizacyjnych normuje system prawny, w którym podmioty te działają. Celem artykułu jest wskazanie głównych źródeł informacji prawnej w polskich przedsiębiorstwach. Analizując te źródła, konieczne jest wskazanie grup odbiorców tej informacji. Jest to istotne, ponieważ informacje pochodzące z systemu prawnego – będąc kluczowymi dla każdej organizacji − są równocześnie zbiorami informacji bardzo specjalistycznej. Oznacza to, że odbiorcy nieposiadający odpowiednich kwalifikacji interpretacyjnych, mimo dostępu do tych informacji, nie będą w stanie odpowiednio ich wykorzystać. W artykule poddano analizie dwie kategorie źródeł: strony www oraz elektroniczne bazy informacji prawnej. Wskazano konstrukcję baz informacji i zaprezentowano zawartości i funkcjonalności w kontekście specyficznych oczekiwań i przygotowania zawodowego obu grup użytkowników. W wybranych przypadkach dokonano oceny jakości rozwiązań z ewentualnym pokazaniem alternatyw. Artykuł jest pierwszym etapem pracy badawczej, której celem jest określenie wpływu procesów stosowania prawa w polskich przedsiębiorstwach na efektywność prowadzonego biznesu
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 3 (49), s. 29-37
Keywords: źródła informacji prawnej; prawnik; przedsiębiorstwo; nie-prawnik; paralegals; przepisy prawa; system informacji prawnej; bazy horyzontalne; bazy wertykalne; sources of legal information; company; lawyer; legal regulations; legal information system; horizontal databases; vertical databases