Wpływ chelatu żelaza ma parametry metaboliczne, immunologiczne i produkcyjne cieląt - Budny-Walczak, Anna (Effect of iron chelate on metabolic, immunological and production parameters in calves, 2019)
Celem badań była ocena chelatów białkowo-mineralnych zastosowanych w żywieniu cieląt: i) jako dodatek funkcjonalny do preparatów mlekozastępczych, ii) stanowiąc dodatkową suplementację przy systemie tradycyjnym opartym na mleku pełnym. Badania wykonano na cielętach rasy holsztyńsko-fryzyjskiej n = 27 w doświadczeniu 1 oraz n = 20 w doświadczeniu 2.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: cielęta; parametry produkcyjne; gospodarka żelazowa; parametry hematologiczne; chelaty