Klasyfikacja danych lotniczego skaningu laserowego z wykorzystaniem algorytmu Random Forests - Kaczałek, Bogusław (Classification of airborne laser scanning data using Random Forests algorithm, 2019)
W ramach niniejszej pracy opracowano metodę klasyfikacji danych lotniczego skaningu laserowego z wykorzystaniem algorytmu Random Forests. Opracowana metoda bazuje na podejściu klasyfikacji nadzorowanej, a do opracowania skutecznego klasyfikatora konieczne jest dostarczenie prawidłowo sklasyfikowanej próbki uczącej. W ramach opisanych w niniejszej pracy badań opracowano szereg cech, obliczanych na podstawie właściwości punktów lotniczego skaningu laserowego, jak i cech bazujących na wzajemnych relacjach między punktami.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: lotniczy skaning laserowy; klasyfikacja; filtracja; random forests; ocena dokładności