Freeforms in architecture : shaping of discrete, doubly-curved grid-shells in planar quadrilateral topology using the bottom-up approach - Święciak, Michał (Formy swobodne w architekturze : kształtowanie dyskretnych, dwukrzywiznowych powłok prętowych o topologii czworobocznej planarnej przy wykorzystaniu podejścia oddolnego, 2019)
Obserwując współczesne obiekty architektoniczne, w których zastosowane są przekrycia przeszklone w postaci dwukierunkowo zakrzywionych powłok prętowych, można zauważyć, że stosunkowo często stosowanie atrakcyjnych form napotyka na istotne ograniczenia realizacyjne. Tematem pracy jest autorskie opracowanie metodologii i metod projektowania mających na celu umożliwienie projektantom tworzenie poprawnych geometrycznie przeszklonych powłok prętowych, które są jednocześnie optymalne ze względu na uwarunkowania technologiczne i konstrukcyjne. Przedstawione metody oraz koncepcje narzędzi projektowych pozwalają na odtwarzanie zaprojektowanych form w sposób geometrycznie i technologicznie racjonalny i jak najbardziej zbliżony do form wyjściowych, a także otwierają nowe możliwości projektowania form swobodnych od podstaw. Biblioteka przedstawionych i proponowanych metod i narzędzi pozwala na projektowanie nie tylko dachów szklanych ale i wszelkich innych struktur opartych na podziałach czworobocznych takich jak fasady, ogrody zimowe i wiaty wejściowe
Keywords: projektowanie parametryczne; panelizacja; morfologia strukturalna; geometria w architekturze; topologia; grafika komputerowa; geometria analityczna; geometria algebraiczna; przeszklone powłoki prętowe; konstrukcje; architektura współczesna; systemy projektowania wspomaganego komputerowo; lekkie konstrukcje powłokowe; dachy szklany; fabrication-aware design