Zróżnicowanie krajów Unii Europejskiej w zakresie procesu intensyfikacji działalności gospodarczej - Adamczyk-Łojewska, Grażyna (Diversification of the European Union countries in the scope of the process of economic activity intensification, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie analizy zmian zachodzących w krajach Unii Europejskiej w zakresie produktywności pracy. Zmiany te pośrednio charakteryzują procesy intensyfikacji działalności gospodarczej w tych krajach, związane z doskonaleniem stosowanych metod technicznych i organizacyjnych, a także struktury gospodarki. W opracowaniu przedstawiono wyniki badań obejmujących dwunastoletni okres (2004-2016), w którym analizowano produktywność pracy mierzoną wartością dodaną brutto, przypadającą na jednego pracującego w gospodarce ogółem, w tym w trzech sektorach: rolniczym, przemysłu i budownictwa oraz w sektorze usług. Określono dynamikę wzrostu produktywności w badanych latach, a także zmiany w wielkości zróżnicowania produktywności i międzysektorowych relacji oraz względnego poziomu produktywności i pozycji poszczególnych krajów w badanym zakresie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 539, s. 9-21
Keywords: kraje UE; produktywność pracy; dynamika i poziom; ujęcie sektorowe; relacje i pozycja w UE; countries UE; work productivity; dynamics and level; sectoral approach; relations and position in the UE