Wymiana czarnorynkowa w erze cyfrowej - Brol, Marcin (Black market exchange in the digital age, 2018)
W artykule podjęty został problem funkcjonowania czarnego rynku w gospodarce sieciowej. Niektóre cechy Internetu, takie jak: względna anonimowość, możliwość maskowania połączeń, a także asynchroniczność interakcji, powodują, że w wielu przypadkach sprzyjać on może rozwojowi czarnego rynku. Celem opracowania jest zatem wskazanie istoty czarnego rynku i prawidłowości związanych z jego funkcjonowaniem w gospodarce opartej na sieciach komputerowych. Realizacja założonego celu wymaga w pierwszej kolejności przedstawienia teorii czarnego rynku oraz kształtowania cen czarnorynkowych, a następnie omówienia istoty gospodarki sieciowej. Na tej podstawie, przy uwzględnieniu własnych obserwacji, opisany został mechanizm funkcjonowania czarnego rynku w gospodarce sieciowej. W artykule przedstawiono też skalę wymiany czarnorynkowej przede wszystkim w przypadku nielicencjonowanego obrotu dobrami wirtualnymi oraz substancjami psychoaktywnymi. We wnioskach wskazane zostały przyczyny rozwoju nielegalnego rynku w sieci Internetu. Są to przede wszystkim: niskie koszty reprodukcji dóbr wirtualnych, rozwój technik maskowania, możliwość wykorzystania kryptowalut, a także rozproszenie popytu i podaży
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 3 (19), s. 26-36
Keywords: czarny rynek; internet; gospodarka sieciowa; black market; network economy