Sytuacja ekonomiczna i materialna dzieci i młodych dorosłych w świetle badań Eurostatu. Polska na tle UE - Szamrej-Baran, Izabela (Economic and material situation of children and young adults in the light of Eurostat research. Poland at the background of EU, 2018)
Ludność UE starzeje się, a odsetek młodych w populacji stale się zmniejsza. W 2017 r. liczba ludności UE wynosiła 511,5 mln osób, z czego jedynie 1/3 to ludzie młodzi (poniżej 30 roku życia). W artykule przedstawiono sytuację ekonomiczną i materialną dzieci i młodych dorosłych w Polsce na tle UE. Przeanalizowano strukturę ludności według wieku, skupiając się na najmłodszej i najstarszej grupie. Z danych wynika, że populacja UE starzeje się w szybkim tempie. W Polsce również widać niekorzystne zmiany w strukturze demograficznej. Zbadano też sytuację rodzinną w Polsce i Europie, w tym np. strukturę według liczby posiadanych dzieci oraz wiek uniezależnienia się od rodziców. Z obszaru deprywacji materialnej przebadano takie wskaźniki, jak zagrożenie ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz pokazano dane mówiące o wpływie wykształcenia rodziców na zagrożenie ubóstwem lub wykluczeniem społecznym dzieci. Te ostatnie dane pokazują, że im niższe wykształcenie rodziców, tym większe prawdopodobieństwo, że ich dzieci będą ubogie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 92-102
Keywords: ubóstwo; wykluczenie społeczne; deprywacja materialna; dzieci i młodzi dorośli; starzenie się społeczeństwa; Eurostat; poverty; social exclusion; material deprivation; children and young adults; population aging