Narzędzia wzmacniania lokalnych społeczności na obszarach problemowych - Skubiak, Beata (Tools for strengthening local communities in problem areas, 2018)
Zaangażowanie lokalnych wspólnot może stanowić podstawę uruchomienia procesów rozwojowych na obszarach problemowych, który bazuje na czynnikach endogennych. Organizowanie i wspieranie w rozwoju społeczności lokalnych jest ważnym nurtem w rozwoju lokalnym i regionalnym. Społeczność lokalna posiada zdolność do reagowania na określone plany rozwoju lokalnego, potrafi zmobilizować posiadane zasoby, dostosować swoje organizacje do wymaganych potrzeb i opracować własne, odpowiednie do sytuacji strategie zarządzania. W zakresie zapewnienia dobrego zarządzania społeczności lokalne mają do odegrania kluczową rolę w działaniu jako łącznik w administracji samorządowej. Biorąc pod uwagę powyższe, artykuł ma na celu wskazanie sposobów i narzędzi wzmacniania lokalnych społeczności, które będą wspierać lub inicjować rozwój obszarów problemowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 85-91
Keywords: rozwój lokalny; społeczność lokalna; procesy rozwojowe; obszary problemowe; local development; local community; development process; problem areas