Cele i bariery współpracy transgranicznej na pograniczu polsko-niemieckim po 2020 r. w świetle dokumentów strategicznych i planistycznych - Raczyk, Andrzej; Dołzbłasz, Sylwia (Aims and barriers for the transborder co-operation policy in the Polish-German borderland after 2020 in the light of strategic and planning documents, 2018)
Celem pracy była identyfikacja najważniejszych problemów i możliwości rozwoju współpracy transgranicznej na pograniczu polsko-niemieckim w nowym okresie programowania UE 2021-2027. Główną przesłanką badań była dyskusja nad kształtem polityki współpracy w kontekście zasadniczej poprawy jej efektywności oraz ograniczonych środków finansowych przeznaczonych na jej realizację. Podstawą opracowania była analiza dokumentów strategicznych i planistycznych w odniesieniu do polskiej i niemieckiej części pogranicza na poziomie krajowym i regionalnym. Badania pokazały, że na obszarze polsko-niemieckiego pogranicza brak jednej, wspólnej i uszczegółowionej docelowej wizji rozwoju współpracy transgranicznej. Istniejące dokumenty strategiczne oraz planistyczne były głównie złożeniem elementów istotnych z punktu widzenia poszczególnych regionów/krajów związkowych, a nie spójności całego pogranicza. Brak wspólnego planowania strategicznego stanowi jeden z powodów trudności w określeniu efektu transgranicznego oraz pomiaru skuteczności interwencji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 76-84
Keywords: polityka spójności; współpraca transgraniczna; strategia rozwoju; pogranicze polsko-niemieckie; cohesion policy; transborder co-operation; development strategy; Polish-German borderland