Spójność społeczna i inkluzywność jako priorytety polityki spójności UE - Murzyn, Dorota (Social cohesion and inclusiveness as the priorities of EU cohesion policy, 2018)
Polityka spójności ma być narzędziem, za pomocą którego UE odpowiada na obecne wyzwania w sferze gospodarczej, społecznej i politycznej. Jednym z nich jest rosnąca skala ubóstwa, nierówności i wykluczenia społecznego w Europie. Stąd coraz większego znaczenia nabierają działania na rzecz osiągania spójności społecznej, której sednem jest zmniejszanie różnic w poziomie i jakości życia mieszkańców Unii oraz tworzenie gospodarczego otoczenia, w którym wszyscy uczestniczą i mogą czerpać korzyści. Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji spójności społecznej i inkluzywności oraz próba oceny roli polityki spójności UE w ich osiąganiu. Autorka poszukuje odpowiedzi na pytania: jak wygląda sytuacja w zakresie spójności społecznej i rozwoju inkluzywnego w UE w świetle wybranych wskaźników, w jaki sposób spójność społeczna i inkluzywność mają być osiągane poprzez działania polityki spójności oraz jakie są związane z tym wyzwania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 66-75
Keywords: polityka spójności; spójność społeczna; inkluzywność; cohesion policy; social cohesion; inclusiveness