Wybrane wymiary spójności społecznej w ocenie studentów – eksplikacja na podstawie wyników dwukrotnych badań kapitału społecznego studentów - Miłaszewicz, Danuta (Selected dimensions of social cohesion in the assessment of students – explication based on double social capital research of students, 2018)
Spójność społeczna jest przedmiotem rozważań teoretycznych i analiz oraz ważnym celem polityki społecznej. Jej wielowymiarowość powoduje, że rozważania prowadzone na jej temat koncentrują się z reguły na wybranych elementach spójności. Przedmiotem opracowania jest analiza wyników dwóch badań ankietowych studentów Uniwersytetu Szczecińskiego. Obydwa dotyczyły kapitału społecznego ankietowanych studentów, a na potrzeby artykułu wybrano jedynie fragmenty tych badań. Głównym celem artykułu jest przedstawienie wyników wspomnianych badań odnoszących się do dokonanej przez studentów oceny wybranych aspektów spójności społecznej: zaufania, solidarności i dobroczynności oraz wskazanie, czy zdobyta przez studentów w czasie studiów wiedza ma wpływ na dokonywane przez nich oceny. Wyniki badań sugerują niski poziom zaufania, jakim respondenci obdarzają innych ludzi i instytucje, co może być główną przeszkodą w realizacji idei spójności społecznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 53-65
Keywords: spójność społeczna; wiedza; badania ankietowe; social cohesion; knowledge; surveys