Porażka flexicurity? Duński rynek pracy w okresie kryzysu finansowo-gospodarczego - Maleszyk, Piotr (The failure of flexicurity? Danish labour market in times of financial-economic crisis, 2018)
Celem artykułu jest ocena modelu flexicurity, w szczególności na podstawie doświadczeń z okresu kryzysu finansowo-gospodarczego. W artykule poszukuje się odpowiedzi na dwa pytania badawcze: jakie są słabości modelu flexicurity oraz czy konfiguracja instytucji rynku pracy w Danii okazała się główną przyczyną silnych cyklicznych spadków zatrudnienia w tym kraju? Posługując się statystyczną analizą danych oraz przeglądem literatury wykazano, że większość krytycznych argumentów wobec flexicurity nie podważa efektywności duńskiego złotego trójkąta, lecz dotyczy trudności w jego adaptacji do warunków innych państw Unii Europejskiej i zbyt redukcyjnego podejścia podczas jej wdrażania. Silne spadki zatrudnienia w Danii były natomiast nie tyle rezultatem konfiguracji instytucji rynku pracy występującej w duńskim modelu flexicurity, co raczej rodzaju wstrząsu gospodarczego i nadmiernego wzrostu zatrudnienia w okresie przegrzania koniunktury przed kryzysem
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, 44-52
Keywords: kryzys finansowy i gospodarczy; flexicurity; Dania; rynek pracy; financial and economic crisis; Denmark; labour market