Realizacja programu Gwarancje dla młodzieży w Polsce - Kryk, Barbara (Guarantees for the Youth program in Poland, 2018)
Bezrobocie osób młodych jest ogromnym problemem w Unii Europejskiej. By ograniczyć jego rozmiary, wspólnie opracowano specjalny program o nazwie Gwarancje dla młodzieży, mający stanowić remedium na istniejącą sytuację. Program ten wdraża również Polska, stąd celem artykułu jest przedstawienie efektów jego realizacji i ich ocena na podstawie syntetycznych wskaźników ustalonych do monitorowania. Okres badawczy to lata 2012- -2017. W artykule wykorzystano metodę analizy aktów prawnych, danych statystycznych, metodę wskaźnikową, analizę porównawczą oraz skalę ocen „plusowych” określających poziom osiągnięć. Analiza wykazała, że osiągnięto dość zadowalający i średnio zadowalający poziom czterech wskaźników kluczowych do monitorowania efektów, a niezadawalający pozostałych wskaźników. Można zatem powiedzieć, że Program Gwarancje dla młodzieży przyniósł pozytywny efekt i nie jest potrzebne kreowanie nowych programów wspomagających młodzież, lecz doskonalenie istniejących narzędzi aktywizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 33-43
Keywords: gwarancja dla młodzieży; efekty; wskaźniki kluczowe; guarantee for the youth; effects; key indicators