Ocena dobrobytu ekonomicznego w Polsce w ujęciu województw w kontekście spójności regionalnej - Głowicka-Wołoszyn, Romana; Wołoszyn, Andrzej (A cross-province analysis of economic welfare for Poland in the context of regional cohesion, 2018)
Celem badań była ocena dobrobytu ekonomicznego polskich gospodarstw domowych w ujęciu województw. Do oceny tej wykorzystano uproszczoną funkcję dobrobytu społecznego, tzw. indeks Sena. Wartości tego indeksu wskazują na ważny aspekt wpływu nierówności dochodowych na dobrobyt ekonomiczny. Przy takim samym przeciętnym poziomie dochodów, dobrobyt ekonomiczny w społeczności o wyższym poziomie nierówności oceniany jest niżej. Badania przeprowadzono na podstawie danych jednostkowych pochodzących z Badania Budżetów Gospodarstw Domowych (GUS) w latach 2005 i 2015. Pomiędzy latami 2005 a 2015 we wszystkich województwach odnotowano wzrost poziomu dobrobytu ekonomicznego, ale jednocześnie dwukrotny wzrost jego rozpiętości. Na wyższy od przeciętnego wzrost dobrobytu w województwach dolnośląskim, śląskim i zachodniopomorskim wpływ miał zarówno wzrost zamożności, jak i spadek nierówności, w kujawsko-pomorskim i mazowieckim głównie wzrost zamożności, a w pomorskim spadek nierówności dochodowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 23-32
Keywords: dobrobyt ekonomiczny; indeks Sena; nierówności dochodowe; economic welfare; Sen index; income inequality