Społeczny wymiar polityki spójności i jej efekty - Dziembała, Małgorzata (Social dimension of the cohesion policy and its effects, 2018)
Polityka spójności ma na celu zmniejszanie dysproporcji międzyregionalnych, a zatem zapewnienie spójności UE w wymiarze ekonomicznym, społecznym i terytorialnym. Celem artykułu jest przedstawienie stanu spójności społecznej w regionach UE i zmian w zakresie tej spójności, ze szczególnym uwzględnieniem województw Polski. Kryzys finansowo-gospodarczy miał znaczące implikacje dla spójności społecznej w UE, a jego efekty posiadały również wymiar przestrzenny. Uwidocznia się proces stopniowego ożywienia gospodarczego, odzwierciedlony w poprawie wskaźników opisujących spójność społeczną, jednakże w wielu krajach i regionach ich wartości nie osiągnęły poziomu sprzed kryzysu. Grupowanie polskich województw według metody Warda umożliwiło wyodrębnienie 3 skupień województw podobnych ze względu na zmienne charakteryzujące wybrane wymiary spójności społecznej. Środki finansowe przekazywane z Europejskiego Funduszu Społecznego wspierają aktywnie działania realizowane w Polsce, pełniąc istotną rolę w zapewnieniu spójności społecznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 9-22
Keywords: dysproporcje międzyregionalne; kryzys finansowy i gospodarczy; polityka spójności; spójność społeczna; Europejski Fundusz Społeczny; interregional disparities; economic and financial crisis; cohesion policy; social cohesion; European Social Found